Dit zijn de KWR Pilot City showcases. Tik op een project om meer informatie te bekijken.
Water-kennis
Welkom bij Water-kennis, een immersive media-ervaring! Je draait je kraan open, je doucht of spoelt je toilet door en er stroomt schoon water uit. Maar waar komt dit water vandaan?
Levend kunstwerk verbeeldt toekomstverkenningen watersector
Hoe kunnen we met elkaar met een kritische en frisse blik kijken naar wat nodig is voor een leefbare toekomst?
Dit kunstwerk symboliseert de ambitie om de GRROW-denkwijze in de watersector te verankeren.
Virtual Reality zone
De strepen op de grond vormen het kader waarbinnen KWR-collega’s die opgaan in Virtual Reality (VR) veilig kunnen bewegen. Wellicht staan er ook daadwerkelijk collega’s met een VR-bril op hun gezicht. Zij zien niet de cascade en de houten vloer, maar een virtuele wereld die hun door de VR-bril wordt voorgeschoteld.
De zuiverende kracht van natte teelten
Hier testen we de zuiverende werking van een nieuwe vorm van duurzame landbouw: natte teelt of paludicultuur. Natte teelten zijn toepasbaar in gebieden met een hoge grondwaterstand, zoals in veengebieden. De verbouwde gewassen hebben een positieve bijdrage omdat ze bodemdaling en CO2-uitstoot van veengronden tegengaan die eerder voor landbouwdoeleinden zijn ontwaterd. En de biodiversiteit krijgt een impuls.
AquaMinerals – Meerwaarde uit water
AquaMinerals zoekt, ontwikkelt en exploiteert bestemmingen voor de stofstromen die vrijkomen bij het zuiveren van water. We zijn opgericht voor alle Nederlandse drinkwaterbedrijven, maar inmiddels zijn wij ook actief voor een Belgisch drinkwaterbedrijf en een aantal Nederlandse waterschappen. Deze collectieve, sectorale samenwerking om reststromen te ‘verwaarden’ is uniek in de wereld. Het geeft de sector inkoop-, verkoop- en innovatiekracht. Dat heeft de afgelopen jaren tot aansprekende en meetbare resultaten geleid.
Wateropleidingen – Waterkennis op peil
Wateropleidingen is het opleidingsinstituut voor de watersector. We bieden praktijkgerichte en inspirerende opleidingen op het gebied van drinkwater, waterbeheer, waterveiligheid, riolering & stedelijk water, waterzuivering. En daar waar andere wensen zijn leveren we maatwerk en didactische ondersteuning. Onder de vlag van World Water Academy delen we praktijkgerichte waterkennis in het buitenland.
KWR Duurzaam – Een bloemenweide voor onze bijen
In deze bijenstal op het terrein van KWR wordt gewerkt aan de biodiversiteit. De bijen vinden stuifmeel en nectar in de bloemenweide rond het gebouw, dat hiervoor speciaal is aangelegd. De twaalf bijenkasten worden beheerd door een imker. Deze controleert regelmatig de bijenvolken en het resultaat hiervan – pure en goudgele honing – is het hele jaar door te koop in ons restaurant.
Proefnetwerk drinkwaterdistributie pilot
Dit experimentele drinkwaterleidingnet is door KWR bovengronds aangelegd en zodanig ontworpen dat het bruikbaar is voor het testen van autonome inspectierobots. Monteurs van vier waterbedrijven hielpen mee door elk hun eigen voorkeursmaterialen en werkwijzen in te brengen. De gebruikte leidingen bestaan voornamelijk uit de materialen PVC, PE en nodulair gietijzer. Ook oude, roestige stukken leiding zijn erin opgenomen. Met behulp van drie krachtige pompen kunnen we de waterdruk in de leidingen opvoeren tot 4 bar – of lokaal zelfs 10 bar – en zijn hoge stroomsnelheden haalbaar (tot meer dan 2 m/s). Een realistische simulatie van een echt leidingnetwerk dat ons dagelijks van vers drinkwater voorziet.
CitySports pilot – klimaatadaptieve kunstgrasvelden
Het kunstgrassysteem dat in het kader van CitySports wordt ontwikkeld en getest slaat infiltrerend regenwater tijdelijk op in een holle fundering, direct onder het speelveld. Door middel van capillaire werking wordt het water teruggevoerd naar het oppervlak voor verdamping. Met dit systeem wordt regenwater vastgehouden (geen afvoer naar riool of oppervlaktewater) en beschikbaar gemaakt voor verdamping en daarmee voor koeling van het veld. Daarmee biedt het een oplossing voor negatieve eigenschappen van bestaande kunstgrasvelden, zoals de (te) snelle afvoer van regenwater en de sterke opwarming door het ontbreken van koeling door verdamping, zonder concessies te doen aan de bespeelbaarheid.
Smartroof 2.0 Pilot – cool blauwgroen dak
Smartroof 2.0 is een nieuwe generatie daksysteem dat – in tegenstelling tot huidige groene daken – langdurig en optimaal kan verdampen voor verkoeling in de stad. In de bergingslaag wordt overtollig regenwater opgeslagen en via speciale vezels capillair teruggevoerd naar de substraatlaag als de planten daarom vragen. Het passieve irrigatiesysteem is binnen dit project geoptimaliseerd en onderbouwd met innovatieve metingen aan de water- en energiebalans, uitgevoerd met speciaal aangepaste lysimeters.