De zuiverende kracht van natte teelten

Mesokosmos-experiment met duurzame vorm van landbouw

Wat zien we hier?

In deze vijverbakken met veengrond en beplanting is een doorstroming van voedselrijk water aangebracht. Dit gebeurt met drie verschillende doorstroomsnelheden, zodat de verblijftijd van het water en de aanvoer van voedingsstoffen varieert. Er groeien inheemse planten die van natte voeten houden: grote lisdodde, kleine lisdodde en riet. Een experimenteel buitensysteem zoals dit heet een ‘mesokosmos’ en biedt kansen om de natuurlijke situatie onder gecontroleerde omstandigheden te onderzoeken.

Waartoe dient deze pilot?

Hier testen we de zuiverende werking van een nieuwe vorm van duurzame landbouw: natte teelt of paludicultuur. Natte teelten zijn toepasbaar in gebieden met een hoge grondwaterstand, zoals in veengebieden. De verbouwde gewassen hebben een positieve bijdrage omdat ze bodemdaling en CO2-uitstoot van veengronden tegengaan die eerder voor landbouwdoeleinden zijn ontwaterd. En de biodiversiteit krijgt een impuls.

De natte gewassen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het produceren van veevoer of isolatiemateriaal. Daarmee heeft paludicultuur de potentie om zich te ontwikkelen tot een nieuw verdienmodel waarmee meerdere ecosysteemdiensten worden geleverd. Hier onderzoeken we de waterbalans, verdamping en biomassaproductie van de aangeplante gewassen.

Wie zitten hier achter?

De proef maakt deel uit van het Nationaal Onderzoeksprogramma Natte Teelten binnen VIP-NL (2022-2025). Opdrachtgever is Landschap Noord-Holland. KWR onderzoekt de waterkwaliteit en -kwantiteit rondom natte teelten.